Pokud se zabýváte stavbou nové střechy nebo úpravou dřevěných konstrukcí, jistě jste již přemýšleli o způsobech ochrany dřeva před nepříznivými vlivy jako jsou škůdci a hniloba. Tradičním a často využívaným způsobem ochrany je impregnace dřeva, avšak existuje i modernější alternativa – sušení. V tomto článku se zaměříme na porovnání obou metod a zhodnotíme, která je efektivnější a dlouhodoběji prospěšná.

Dřevokazní škůdci a jejich hrozby

Dřevo je vystaveno různým druhům škůdců, mezi největší nepřátele patří tesařík krovový a dřevokazné houby. Tyto organismy mají schopnost proniknout do dřeva a způsobit vážné poškození, což má za následek nejen materiální ztráty, ale i oslabení jeho integrity a následně i potenciálně nebezpečné situace. Obě skupiny škůdců preferují vlhké prostředí, které urychluje jejich šíření v dřevěných strukturách.

Tesaříci

Tesaříci jsou skupinou hmyzu z čeledi tesaříkovití, kteří se živí dřevem a mohou způsobit značné škody na dřevěných konstrukcích. Mezi nejznámější druhy patří tesařík krovový. Larvy tesaříků vyhlodávají chodby pod povrchem dřeva, což vede k jeho oslabení a postupnému rozpadu. Tyto škůdci mají rádi zejména dřevo s vyšší vlhkostí.

Dřevokazné houby

Dalším významným nebezpečím pro dřevěné konstrukce jsou dřevokazné houby, které mají schopnost rozkládat dřevo a oslabovat jeho strukturu. Mezi nejznámější druhy patří hnědá hniloba, dřevomorka ploská a modřinka. Tyto houby mohou proniknout do dřeva skrze drobné trhliny nebo otvory a postupně ho rozkládat. Preferují vlhké prostředí a jsou schopny se šířit i v dřevěných konstrukcích bez přítomnosti zjevných vnějších zdrojů vlhkosti.

Proti dřevokazům se dnes lze chránit

Impregnace jako tradiční ochrana

Běžnou metodou ochrany dřeva je impregnace speciálními chemikáliemi, které pronikají do povrchových vrstev dřeva a vytvářejí ochrannou bariéru proti škůdcům. Tato metoda je relativně levná a účinná, avšak není bez nedostatků. Například existuje riziko, že se chemikálie během máčení v impregnační vaně nebo nátěrem nedostanou dostatečně hluboko do dřeva, a navíc se postupně odpařují. To snižuje jejich účinnost a trvanlivost ochrany.

Sušení jako moderní alternativa

Na druhou stranu existuje modernější přístup k ochraně dřeva a tím je sušení. Proces spočívá ve vystavení dřeva kontrolovaným vysokým teplotám, které nejen že spolehlivě zabíjejí škůdce a plísně, ale také redukují obsah vlhkosti ve dřevě. Sušení dřeva umožňuje dosáhnout vlhkosti pod 20 %, což je kritická hodnota pro zabránění napadení dřeva dřevokaznými škůdci a plísněmi. Díky redukci vlhkosti se snižuje i hmotnost dřeva a to navíc získává větší tvarovou stálost - nedochází k jeho kroucení.

Kasper CZ - Záruka kvality

U nás v Kasper CZ se specializujeme na výrobu dřevěných konstrukcí a sázíme především na sušené dřevo. Díky tomuto modernímu přístupu zajišťujeme dřevěným konstrukcím vysokou stabilitu, odolnost a dlouhou životnost.

Závěr

Zvolení správné metody ochrany dřeva je klíčové pro dlouhodobou stabilitu a odolnost. Zatímco impregnace je tradiční a zdánlivě levnější možnost, sušení dřeva nabízí efektivní ochranu s dlouhodobými výhodami. Pokud hledáte spolehlivé řešení pro ochranu, je použití sušeného dřeva tou správnou volbou pro zajištění jeho dlouhodobé odolnosti a stability. Vsaďte na kvalitu. S naším profesionálním přístupem a moderními technologiemi máte jistotu, že vaše dřevěné stavby budou odolné a spolehlivé i v dlouhodobém horizontu.